Personal Coach (Mentor)
Gestoeld op 3 pijlers: Wanneer wij ons gedrag (1) afstemmen op ons harts verlangen. En hierbij de juiste mate van voedingsstoffen (2) tot ons nemen. Hieruit vrijwel moeiteloos een gepaste lichaamsbeweging (-werk) (3) uit voort zal komen. En deze drie elementen elkaar onderling zullen gaan versterken naarmate deze weer in hun natuurlijke balans terug zullen keren.
Personal Coach (Mentor)
Net als de kernwaarden waarop we ons handelen in de buitenwereld afstemmen op de drie P’s (People Planet Prosperity) heb ik mijn benadering voor een duurzame persoonlijke ontwikkeling ook op drie pijlers gebaseerd.
In volgorde van belangrijkheid zijn dit de drie pijlers:
1
Gedrag
2
Voeding
3
Lichaamsbeweging (-werk)
Ik benoem bewust de volgorde van belangrijkheid aangezien wij over het algemeen gewend zijn om direct, middels een fysieke inspanning, naar een bepaalde (eind) doelstelling toe te werken. Zonder onze beginsituatie in kaart te brengen, terwijl ons gedrag en voeding een even belangrijke rol hierin spelen. Deze staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding en zal een onbalans ten koste gaan van de andere. Het is dus van belang om in onze persoonlijke ontwikkeling al deze drie pijlers mee te nemen. Zonder een vast einddoel maar de ervaringen op de Weg hierheen ons in de juiste richting zullen wijzen.
De focus bij onszelf weten te houden en ons niet verliezen in het vergelijken, het goed willen doen, de beste te willen zijn. Aangezien de kans groot is dat we hiermee oneigenlijke doelstellingen na streven. Maar we juist vanuit een andere benadering leren vertrouwen dat we door ons eigen innerlijke kompas te volgen exact de juiste natuurlijke ontwikkeling zullen doormaken. Waarbij ook het onderscheid zal worden ervaren tussen een tijdelijke verandering of een blijvende duurzame. Spelenderwijs experimenteren, en vanuit deze bewegingen ervaren wat de juiste balans hierin is.
Hierbij komen we veel paradoxen tegen, die in strijd zijn met wat ons is aangeleerd. Wat onderstreept dat ons eigen gevoel het over het algemeen beter weet dan wat ons, op het niveau van ons denken, is aangeleerd. Hierdoor leren we meer en meer te vertrouwen op onze eigen ervaringen en gaandeweg ons lichaam eigenaar wordt van nieuwe kloppende gedragingen. Er met de tijd resultaten geboekt zullen worden die we nooit hadden durven dromen. Dit gehele proces van bewustwording tot eigenaarschap wordt ook wel in de volgende vier stappen verdeeld. 1 onbewust onbekwaam, 2 bewust onbekwaam, 3 bewust bekwaam en 4 onbewust bekwaam.
Aangezien wij hiermee onze natuurlijke balans aan het herstellen zijn, zullen deze drie elementen elkaar onderling gaan versterken. Doordat de natuurlijke staat van zijn in toenemende maten weer haar werk kan gaan doen. Op basis hiervan ervaren dat we helemaal niet zo ons best hoeven te doen. Dat moe zijn, en dergelijke lichamelijke “ongemakken”, welkome boodschappers zijn. Niet aan een dieet hoeven om af te vallen. Dat lichaamsbeweging voornamelijk een plezierige activiteit kan zijn. Ons zelf herstellend vermogen weer haar werk kan gaan doen en we hierdoor steeds meer flow zullen ervaren.
Waardoor we de meeste “oplossingen” die we van buitenaf voorgeschreven krijgen als onnodige symptomenbestrijdingen zullen gaan zien. Uit deze benadering volgen echter geen quick fixes. De benodigde ruimte van essentieel belang is om de aandacht aan onszelf te kunnen schenken. Wij met deze duurzame benadering eigenaar worden van onze natuurlijke processen. Het gaat om het her activeren van ons natuurlijke staat van zijn en het hieraan gekoppelde zelf herstellend vermogen. Door hierin eigenaarschap te nemen kunnen we gaan ervaren dat wij zelf invloed hebben op zowel ons fysieke- als mentale gemoedstoestand.
Hieronder omschrijf ik van ieder pijler een aantal voorbeelden die ik tijdens mijn proces zoal ben tegengekomen.
1
Gedrag
Wanneer wij ons bezig houden met dingen waar wij ons liever niet mee bezig houden, ontstaan er spanningen in ons lijf. Doordat wij hiermee energetische onze vrijelijke levensenergie blijven onderdrukken zullen deze zich op den duur uiten in lichamelijke ongemakken. Wanneer deze een langere periode aanhouden kunnen deze spanningen zich ook uiten in chronische aandoeningen, of in ongewenste gebeurtenissen en of projecties buiten onszelf. We komen letterlijk steeds vaster te zitten in ons lijf, en onze levensenergie hiermee ook.
Dergelijke blokkades kunnen ook hun oorsprong vinden uit onze jeugd. Om als kind te kunnen overleven hebben wij onszelf op ingenieuze wijze overlevingsmechanismen eigen moeten maken. In een emotionele onintelligente samenleving blijven we dergelijke mechanismen op een onbewust niveau met ons meedragen. En blijven we dus ook in de wereld projecteren. Deze overlevingsmechanismen toen van levensbelang waren maar ons nu dus behoorlijk in de weg zitten. Dit komt doordat de amygdala in onze hersenen niet in staat is om ons kind bewustzijn te onderscheiden van ons volwassene. Met als gevolg dat wij deze onbewust met ons mee blijven dragen, en op het moment dat deze emotie wordt getriggerd wij blijven reageren vanuit ons kind bewustzijn.
Als we hiervan bewust worden en ruimte geven aan de onderliggende emoties, dan kan er ruimte ontstaan voor nieuwe gedragingen. Hierdoor leren wij onszelf beter kennen en zijn we steeds beter in staat om met of voorbij deze belemmerende mechanismen onze vrije natuurlijke levensenergie te kunnen laten stromen. Deze brengen ons in de juiste richting in onze persoonlijke ontwikkeling, naar wie wij werkelijk zijn. Wat tevens de Weg opent om op een gelijkwaardige basis met de ander in contact te kunnen treden. En zal hier vanzelf onze eigen unieke levensdans uit voortkomen.
2
Voeding
Het in onze monocultuur als omnivoor, flexi-, vegetariër of veganist een uitdaging is om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, uit de negen essentiële aminozuren (eiwitbronnen), tot ons te nemen. Tevens heeft ons lichaam hierbij voldoende cofactoren nodig zoals vitamine C, D3, B6, magnesium en ijzer, om deze om te kunnen zetten naar de benodigde neurotransmitters en hormonen.
Deze vier neurotransmitters hebben een belangrijke invloed op onze gemoedstoestand. Te noemen: Acetylcholine, Dopamine, GABA en Serotonine. Dit zijn essentiële boodschappers die middels signaalstoffen in onze hersenen ons gedrag bepalen, en hoe wij ons dus voelen. Bij een onbalans kunnen er emoties als angst, stress, onvoldoende nachtrust, een opgejaagd gevoel en of depressies ontstaan, en heeft het tevens invloed op ons geheugen. Waaruit we kunnen opmaken dat gezonde voeding een preventieve werking heeft ter voorkoming van dergelijke ongenoegen.
Wetende dat door het uitputten van onze bodemkwaliteit, het toepassen van bestrijdingsmiddelen en door de bewerking van ons voedsel deze niet alle benodigde voedingsstoffen bezitten. Dit ons, in combinatie met onverwerkte emoties, die we onderdrukken met alcohol, roken, suikers en onvoldoende lichaamsbeweging, systeem steeds verder uit balans brengt. Door ook hier aandacht aan te besteden zal dit ons helpen om ons vitaler in ons fel te doen zitten.
3
Lichaamsbeweging (-werk)
Door blokkades voortkomende uit ons oneigenlijk gedrag kan onze levensenergie dus niet vrijelijk stromen. Als gevolg hiervan spanningen en of een onnatuurlijke houdingen kunnen ontstaan waardoor er bepaalde gebieden in ons lijf vast komen te zitten, en onze mobiliteit hierdoor wordt beperkt. Doordat deze er over een lange periode insluimeren wordt dit niet direct opgemerkt en zelfs als normaal gezien. Het ontkennen van dergelijke onderliggende emoties is tenslotte een onderdeel van onze cultuur geworden. Waardoor er zich in toenemende mate menselijke ongemakken blijven aandienen. Net zoals wij onderhoud aan onze materiele bezittingen besteden, geld dit ook voor ons lichaam. En door bij dergelijke boodschappers, in de vorm van lichamelijke ongemakken, aanwezig te zijn er ruimte ontstaat voor heling. Ook hiermee doen we een beroep op ons zelf herstellend vermogen. Wij onszelf op een dieper niveau beter leren kennen en als gevolg hiervan steeds vrijer in ons lijf komen te zitten..
Met als gevolg hiervan dat ons bewegingspotentieel zal toenemen. Aangezien ons lichaam uit ca. 700, met elkaar in verbinding staande, spieren bestaat. Waarbij de her activatie van vast zittende delen hiervan een positieve uitwerking leveren aan de gehele keten. Ook hier is er geen sprake van quick fixes maar wij bij onszelf middels deze benadering aan een duurzaam resultaat kunnen werken.
Als we uit onze comfort zone weer leren spelen met de diversiteit aan nieuw bewegingen. Dan zal hiermee ons neurologisch systeem nieuwe prikkels ervaren. Ontwikkeling is onmogelijk zonder dergelijke nieuwe ervaringen. Er zijn in onze hersenen meer dan 100 miljard neuronen die met elkaar in verbinding staan. Die op hun beurt weer de boodschappers zijn van, en dus de relatie leggen met, ons gedrag. Op deze wijze dus heel effectief her geprogrammeerd kunnen worden. Wij hierdoor bij onszelf een daadwerkelijke gedragsverandering teweeg kunnen brengen aangezien er vanzelf, wij zijn adaptieve wezens, een bijpassend lichaam bij zal worden verkregen. Zoals deze van nature is bedoeld om te zijn. Wij hoeven er alleen maar in te geloven!
De bewegingsvrijheid die wij in ons lichaam ervaren,
is inherent aan de maten van vrijheid die wij in ons leven ervaren.
-Peter Tempelaar 2020-
Mocht deze benadering jou aanspreken, en voel je een ja van binnen? Dan kom ik graag met jouw in contact middels een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kunt ook een e-mail sturen via het icoontje onderaan deze website. Momenteel ben ik voor sessie beschikbaar in de avonden en in het weekend.
GEDIPLOMEERD FITNESS TRAINER LEVEL 2
Blijven doen wat we niet kunnen is de Weg van ontwikkeling.
Dus laten we blijven spelen en leren vertrouwen dat wanneer we door het ervaren van deze nieuwe prikkels, vanzelf de juiste volgende beweging zullen gaan maken.
Hierdoor vanzelf weer in contact komen met wie wij daadwerkelijk zijn! En hieruit ook met onze omgeving, zoals Moeder Natuur dit heeft bepaald.